Vrijdag 27 november is mijn nieuwe knie geplaatst in het Vlietland-ziekenhuis in Schiedam.
woensdag 2 december 2009
De nieuwe knie zit er in!
Vrijdag 27 november is mijn nieuwe knie geplaatst in het Vlietland-ziekenhuis in Schiedam.
vrijdag 20 november 2009
Tante Jeanne is ook naar de hemel!
In mijn blog van 19 juli deed ik verslag omtrent het overlijden van Ome Cock.
zondag 8 november 2009
Een nieuwe knie.
Totale knieprothesen zijn de laatste jaren fel verbeterd. Zowel de design, de gebruikte materialen alsook de medische kennis omtrent knieprothesen en de ervaring van de chirurgen kenden een grote evolutie. Dit alles maakt de knieprothese vandaag de dag tot een betrouwbare behandeling voor arthrose met reproduceerbare resultaten.
Moderne knieprothesen vervangen de normale kraakbenige bekleding van de knie in metaal en polyethyleen. De andere structuren zoals kapsel, gewrichtsbanden, pezen en spieren blijven bewaard. Hun design is aangepast aan de natuurlijke vorm van het gewricht, de knie is stabiel en er is een flexie van meer dan 110 graden mogelijk.
De gemiddelde levensduur van een dergelijke prothese is bijna identiek aan die van een totale heupprothese : 10 tot 15 jaar. Indien een prothese faalt op termijn door slijtage of loslating kan ze gereviseerd worden. Een nieuwe operatie is dan wel noodzakelijk.
Een knieprothese wordt geplaatst indien de kraakbeenbekleding van de knie "versleten" is. dit kan gevolg zijn van arthrose, reuma, vroegere breuken of ligamentaire letsels, ... . Natuurlijk moet deze slijtage ook zorgen voor pijn en of functionele beperking vooraleer de indicatie voor een prothese kan gesteld worden.
De prothese bestaat uit vier componenten : een component voor het onderbeen, een component voor het bovenbeen, een poly ethyleen insert tussen deze twee en een component voor de knieschijf. Deze onderdelen worden aan het bot gefixeerd met botcement (polymethylmetracrylaat).
Deze beenderige chirurgie is pijnlijk. Daarom wordt voor de ingreep een epidurale catheter ingebracht in de rug (gekend van de pijnloze bevallingen). Een klein plastic buisje blijft gedurende enkele dagen in de rug aanwezig zodat daardoor de benen gedurende die periode verdoofd kunnen blijven.De interventie gebeurt onder bloedleegte (garrot) en beperkt de bloeding in de post-operatoire periode. Transfusie is is nodig in minder dan 1/4 van de patiënten.
Een hospitalisatie van 8 tot 10 dagen wordt meestal voorzien. Na die tijd kunnen de meeste patiënten terug naar huis. In zeldzame gevallen, als er thuis geen opvang mogelijk is wordt de patiënt nog doorverwezen naar een dienst revalidatie.
Na ontslag zal de patiënt nog een hele tijd oefeningen moeten volhouden. Deze oefeningen éénvoudig maar moeten consequent uitgevoerd worden :
1. Pendeloefeningen.
2. Geassisteerde pendeloefeningen.
3. Strekoefeningen.
4. Fietsen.
E
De belangrijkste doelstelling van een knieprothese is het doen verdwijnen van de artrosepijn en daarin zijn de protheses goed.
In onze reeks wordt een succesratio van 95 tot 98 % bereikt.
Normale activiteiten mogen met een dergelijke prothese onbeperkt uitgevoerd worden.
Voor sporten zijn protheses oorspronkelijk niet ontwikkeld al kunnen een heel aantal sporten eventueel ook met een dergelijke prothese worden uitgevoerd. Bespreek dit echter steeds met Uw orthopedist gezien een aantal sporten, alhoewel mogelijk niet altijd verstandig zijn.
Ik ga naar het Vlietland ziekenhuis in Schiedam en wordt daar geholpen door deze specialist:
specialisme: Orthopediedhr. dr. M.E. Sewnath
home > Specialismen en afdelingen > Specialismen en afdelingen >Orthopedie > Specialisten > dhr. dr. M.E. Sewnath
subspecialisme(s): traumatologie, anthroscopische chirurgie en heupprothesiologie
De heer Sewnath is orthopedisch chirurg met als subspecialisatie traumatologie, anthroscopische chirurgie (herstel voorste kruisband/schouderstabilisatie) en heupprothesiologie (resurfacing). De heer Sewnath studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (1989), gevolgd door een opleiding Heelkunde in het AMC Amsterdam (2001). Aansluitend deed hij de opleiding Orthopedie 2003) in Amsterdam en het UMC Utrecht. Hij deed een fellowship Traumatologie in Southend (Groot-Britannië) in 2007. De heer Sewnath promoveerde in 2003 aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp: Inflammatory response in obstructive jaundice and peritonitis. De nieuwste orthopeed van het Vlietland is erg enthousiast over zijn vak en vindt het dankbaar werk. Zijn werk zorgt ervoor dat hij patiënten in beweging kan houden en met pasklare oplossingen aan problemen kan werken.
maandag 12 oktober 2009
En toen ook nog in Luik!
We waren ook nog in Keulen.
Zoals reeds vermeld waren we gedurende de maand september in Zuid-Limburg. We hadden dit jaar uitzonderlijk goed weer. We komen hier al heel wat jaren maar vaak is het al aan de koude kant of kan het eindeloos lang regenen. Maar niets van dit alles deze keer. We hebben van de zon genoten en heerlijk gefietst. Bovendien - ondanks de beperking met mijn knie- steden bezocht als Heerlen, Sittard, Maasmechelen, Tongeren en natuurlijk Maastricht. We zijn met het echtpaar Hans en Toos op stap geweest naar Keulen en Luik.
zaterdag 5 september 2009
Camping Oriental in Berg en Terblijt.
Weekje Luxemburg.
Op 25 augustus vertrokken we voor een bezoek van een weekje aan Luxemburg.
woensdag 29 juli 2009
Weekendje weg!
woensdag 22 juli 2009
We waren een poosje weg!
Vorige week maandag zijn we weer thuisgekomen van een poosje weggeweest. De meeste mensen noemen dat vakantie maar sinds ik met pensioen ben heb ik geen vakanties meer. We hebben het gehele jaar door een soort vakantie dus zeg ik altijd, dat ik mij verplaats. Dus hier volgt een verhaal van onze verplaatsing (vakantie) 2009.